Inženirka raketnih znanosti pristala med direktorji

10 sep 2018

IRT_OlesyaAvtorja: Katarina Podobnikar in Matjaž Kljajić

Januarja bo v Sloveniji prvič podeljeno priznanje Inženirka leta, ki naslavlja izziv nevidnosti inženirk v družbi. Mlada dekleta za svojo inženirsko pot potrebujejo zglede, enega od takšnih postavlja mlada Olesya Orlova, inženirka raketnih znanosti, ki danes kot generalna direktorica vodi rusko podružnico slovenskega Dewesofta. Njen življenjepis je jedrnat, jasen, brez velikih besed. Njena karierna pot teče kot umirjena, a prodorna reka. Takšna je tudi ona. Z nogami trdno na tleh in optimističnim pogledom zazrta v prihodnost. Tudi direktor podjetja Dewesofta, Andrej Orožen, ne varčuje s pohvalami na njen račun. Nanj je naredila velik vtis. Spoznala sta se v podjetju PJSC 'Power Machines' v Sankt Petersburgu, kjer je vodila enega od njihovih laboratorijev. Po zaključku prvega srečanja mu je izročila svojo vizitko, kar v Rusiji ni običajno. Vedel je, da ima opravka z izjemno inženirko. Vodenje inženirjev pri nekdanjem zaposlovalcu je nedolgo potem zamenjala za poslovni svet v ozvezdju Dewesofta.

 

Olesya, zakaj ste se odločili za raketno znanost? 
Iskreno povedano, je bila to zame najlažja pot, da postanem študentka. Med mladimi raketna znanost ni bila najbolj priljubljena. Vsi so želeli biti ekonomisti, managerji. Tudi moj štiri leta starejši brat je študiral na tej tehnični univerzi. Rada sem študirala, saj mi vsebina ni predstavljala problemov. V razredu 30 študentov sva bili samo dve ženski. 

So na vašo ljubezen do naravoslovja, matematike in fizike, vplivali učitelji ali starši? 
Verjetno je nekaj na sami strukturi možganov. Ljudje se ločimo po načinu razmišljanja. Nekateri smo bolj tehnični tipi, spet drugi imajo radi književnost in jezike.

Ste imeli na tem področju vzornike, ki so vplivali na vašo odločitev?
V resnici takšnih vzornikov nisem imela. Sem pa bila vedno zelo aktivna. Učitelji so me imeli radi, ker sem bila dobra učenka. Vedno me je zanimalo, kako delujejo stvari. Nekoč sem zaklenila vrata, za katera sem vedela, da imajo pokvarjeno ključavnico, samo zato, ker me je zanimalo, ali jih bom lahko odklenila. Starši so se smejali. Vrat seveda potem nismo uspeli odkleniti in smo morali vdreti.

Kaj vas je pri študiju najbolj pritegnilo? 
Fasciniralo me je to, da se lahko vedno naučim kaj novega in tako stvari vidim drugače. Ko odkriješ nekaj novega, se zdi kot znanstvena fantastika. Ko pa stvari vidiš v realnosti, vidiš, da stvar dejansko deluje.

Prešli ste od raketne znanstvenice do poslovne ženske. Kaj ste raje?
Kot inženirka službe ne nosiš domov, kot managerka pa nikoli ne pozabim nanjo. Vedno o čem razmišljam. Mislim, da sem na nek način zrasla do tega položaja in da sem dosegla najvišjo možno raven.

Kako se znajdete v okolju, ki je še vedno dojeto kot moško? Je to, da ste ženska prednost ali pomankljivost?
Odvisno od situacije. Ko predstavljam naše izdelke, so ljudje velikokrat presenečeni, kaj vse vem. Mogoče me kdaj ne jemljejo resno. Vseeno pa mislim, da je predvsem pomemben odnos in zaupanje, ki ga zgradimo s partnerji.

Kaj lahko ženske prispevajo k inženirstvu?
Ženske imamo drugačno logiko, v pozitivnem smislu. Vzporedno lahko opravljamo več različnih nalog. Še vedno pa mislim, da je to odvisno od osebnosti. Tako kot moški smo si tudi ženske med seboj različne. Lahko samo sediš na svojemu stolu, čakaš plačo ali pa si aktiven.

Kakšen nasvet bi dali mladim dekletom, ki se odločajo za inženirstvo?
V inženirstvu je nekaj oprijemljivega. Lahko se dotikaš, lomiš, uničuješ. Kar si zamisliš, lahko tudi uresničiš.

Katere so tiste osebnostne lastnosti, ki vam pomagajo pri vašem delu? Po čem se razlikujete od ostalih?
Sem optimistična, malce nora in aktivna. Bolje bi bilo, da vprašate mojega šefa (smeh).

Aktivni, kako?
Deskanje na snegu, ipd. Veliko stvari me zanima. V Rusiji pravimo, da imam rada vse, razen stradanja (smeh).

Katero je tisto področje znanosti in tehnologije, ki bo zaznamovalo naša življenja v prihodnosti?
Tega ne vem, vem pa, da lahko tehnologija ljudem pomaga.

Se vaša otroka zanimata za matematiko in fiziko?
Sin je še premajhen, hčerka pa je dobra v vseh predmetih. Bomo videli.

Bo inženirka?
Mislim, da bo. Nima druge izbire. Moja starša sta inženirja, z možem sva inženirja, moj brat. Vsi.

 

Intervju je objavljen tudi v IRT reviji.