Od nevidnosti k navdihu

V Evropi je na STEM študijih le dobra četrtina deklet, v Sloveniji od treh študentov ena. 

Zakaj se dekleta se ne odločajo za inženirske poklice? Ker imajo premalo zgledov in jim ne znamo razložiti pomembne vloge in prispevka inženirjev k razvoju družbe.

Z izborom Inženirka leta naslavljamo problem ´nevidnosti´ inženirk v družbi. Cilj izbora je s spoznavanjem slovenskih inženirk pokazati, kako zanimive stvari počnejo in kako s svojim znanjem in delom prispevajo k napredku.
 

Ambicija: vsako leto Slovenija spozna 10 zanimivih inženirk

Z izborom Inženirka leta vsako leto javnosti predstavimo 10 zanimivih inženirk. Oseb, ki s svojo osebnostjo in delom mlade lahko spodbudijo, navdušijo ali opogumijo za odločitev o inženirski študijski ali poklicni poti.

Pri izboru je pomembna zanimivost inženirk, pripovednost, njihove zgodbe in doprinos k razvoju tehnologije, družbe ali gospodarstva. Usmeritev je prepoznavanje, da »…delajo nekaj, kaj ima smisel za družbo in svet.«
 

Priznanje za zgled in navdih

Izbor je del projekta Inženirke in inženirji bomo!, ki od leta 2012 mlade navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost. 

Izmed 10 nominirank vsako leto ena prejme priznanje Inženirka leta. V središče izbora Inženirka leta ne postavljamo inženirskih dosežkov posameznice, temveč odliko ali njen potencial, da je kot inženirka zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Namen izbora je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk.