Znanih je 10 nominirank za Inženirko leta

20 nov 2018

Začel se je prvi slovenski izbor za Inženirko leta, ki med nominirankami prepoznava njihov potencial, da so zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Med 29 prijavljenimi je komisija izbrala 10 nominirank, med katerimi bo 9. januarja 2019 znana Inženirka leta.

V središču izbora Inženirka leta niso inženirski dosežki posameznic, temveč njihov potencial, da so kot inženirke zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Namen izbora je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk, med katerimi ena prejme priznanje Inženirka leta. Glavno merilo izbora nominirank je bila raznolikost: glede na izobrazbo, starost, organizacijo oz. zaposlovalca, področje dela, dosedanjo pojavnost in poklicno usmeritev. Po tem merilu odkrivamo potencial pestre izbire poklicne poti, ki jo omogoča inženirski poklic, in kaj vse lahko inženirke na svoji poklicni poti dosežejo. 

Med letošnje nominiranke so bile uvrščene:

  • Andra Dodič, Kolektor Group d.o.o.;
  • Blaženka Pospiš Perpar, Petrol d.d.;
  • Dora Domajnko, RLS Merilna tehnika d.o.o.;
  • Emilija Stojmenova Duh, Fakulteta za elektrotehniko UL in Digitalno inovacijsko stičišče Slovenija;
  • Jagoda Tančica, Akrapovič d.d.;
  • Janja Žagar, Lek d.d.;
  • Maja Golubovič, Pomgrad d.d.;
  • Marjana Krajnc, Danfoss Trata d.o.o.;
  • Nataša Grlj, Hella Saturnus Slovenija d.o.o.;
  • Nina Zalaznik, Iskraemeco d.d.

Vsako leto Slovenija spozna deset zanimivih inženirk
Izbor, ki poteka v soorganizaciji revije IRT3000, družbe Mediade ter drugimi sodelujočimi partnerji, je del projekta Inženirke in inženirji bomo!. Ta iniciativa mlade z dogodki na gimnazijah in šolskih centrih že sedmo leto (od leta 2012) navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost. 

Z izborom Inženirka leta bodo vsako leto javnosti predstavili deset zanimivih inženirk, ki lahko s svojo osebnostjo in delom mlada dekleta spodbudijo, navdušijo in opogumijo za inženirski poklic. Pri izboru je v ospredju doprinos inženirk k razvoju tehnologije ter napredku gospodarstva in družbe kot celote. V Evropi je namreč na študijskih področjih STEM (ang. Science, technology, engineering, and mathematics) le dobra četrtina deklet, v Sloveniji ena tretjina. Med glavnimi vzroki, da se dekleta ne odločajo za inženirske poklice, sta tudi pomanjkanje zgledov in neustrezna obrazložitev pomena vloge in prispevka inženirjev k razvoju družbe. Cilj izbora Inženirka leta je s spoznavanjem slovenskih inženirk pokazati, kako zanimive stvari počnejo in kako s svojim znanjem ter delom prispevajo k napredku.

Inženirka leta bo znana januarja
Na odločitev, katera od nominirank predstavlja največji zgled in navdih mladim, bodo s svojimi glasovi enakovredno vplivale štiri skupine oz. déležniki izbora: vse nominiranke za priznanje Inženirka leta, predstavniki medijev, dijakinje srednjih šol ter predstavniki organizatorja in partnerjev. Inženirka leta 2018 bo predstavljena na slavnostni prireditvi 9. januarja.

Predstavitve nominirank so na spletni strani Inženirka leta