Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko

09 jan 2019

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika, zlati gazeli Slovenije 2015. Priznanje bo podeljeno na večerni slavnostni razglasitvi Inženirka leta v Cankarjevem domu.

Simbolično letnica rojstva Inženirke leta 2018 – najmlajše med letošnjimi nominirankami - sovpada z letnico rojstva samostojne Slovenije. Kljub mladim letom je njena biografija prepričljiva in zgovorna. S kupom zlatih, srebrnih priznanj in Zoisovo štipendijo je leta 2006 Dora zakorakala v eno najboljših slovenskih gimnazij, Gimnazijo Bežigrad. Tudi na njej je nizala tekmovalne uspehe in jo s 30 točkami zaključila kot zlata maturantka.

Štirikrat nagrajena z dekanovo nagrado za učni uspeh
Na študiju elektrotehnike na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je ob nizu obštudijskih in raziskovalnih ter tekmovalnih aktivnosti kar štirikrat prejela nagrado dekana za učni uspeh. Leta 2016 je vpisala doktorski študij elektrotehnike, ob ne ravno enostavnem delu, ki ga opravlja v podjetju RLS, specializiranem za izdelavo rotacijskih in linearnih senzorjev pomika ter zasuka. 

Inženirka, ki je tudi športnica in glasbenica
Dora, Inženirka leta 2018, pa ni le inženirka. Je športnica, tekmovalka, učiteljica kajaka na divjih vodah in smučanja, druge športne zvrsti pa umešča med svoje hobije. Je tudi glasbenica, ki ima za seboj glasbeno šolo harmonike, je članica v Folklorni skupini Emona in igra v skupini Via Entropia.

Strokovnost, vsestranskost, visoka zavzetost in umirjena prijetnost so vrline, ki jo krasijo. Skupaj z izjavo, da je delo, ki ga opravlja njen sanjski poklic in da si (ta trenutek) težko predstavlja početi kaj drugega, je njena osebnost v izboru Inženirka leta prepoznana kot navdih mladim za inženirske študije in ustvarjalce prihodnosti.

Video pogovor z Inženirko leta 2018. 

Metodologija izbora Inženirke leta 2018
Na odločitev, katera od nominirank predstavlja največji zgled in navdih mladim, so s svojimi glasovi enakovredno vplivale štiri žirije:

  • 10 nominirank za priznanje Inženirka leta;
  • 10 predstavnikov medijev;
  • 9 dijakinj iz konzorcija gimnazij Inženirke in inženirji bomo!; ter
  • predstavniki organizatorja in partnerjev izbora.

Od nevidnosti k navdihu
Prvi slovenski izbor za Inženirko leta, v središče izbora ne postavlja inženirskih dosežkov posameznic, temveč med desetimi nominirankami prepoznava njihov potencial, da so zgled in navdih mlajšim generacijam deklet.

Namen izbora je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk, med katerimi ena prejme priznanje Inženirka leta. V Evropi je namreč na študijskih področjih STEM (ang. Science, technology, engineering, and mathematics) le dobra četrtina deklet, v Sloveniji ena tretjina. Med pomembnimi vzroki, da se dekleta ne odločajo za inženirske poklice, sta tudi pomanjkanje zgledov in neustrezna obrazložitev pomena vloge in prispevka inženirjev k razvoju družbe. Cilj izbora Inženirka leta je s spoznavanjem slovenskih inženirk pokazati, kako zanimive stvari počnejo in kako s svojim znanjem ter delom prispevajo k napredku.

10 nominirank izmed 29 kandidatk
Med letošnje nominiranke so bile izmed 29 kandidatk uvrščene:  Andra Dodič, Kolektor Group d.o.o.; Blaženka Pospiš Perpar, Petrol d.d.; Dora Domajnko, RLS Merilna tehnika d.o.o.; Emilija Stojmenova Duh, Fakulteta za elektrotehniko UL in Digitalno inovacijsko stičišče Slovenija; Jagoda Tančica, Akrapovič d.d.; Janja Žagar, Lek d.d.; Maja Golubovič, Pomgrad d.d.; Marjana Krajnc, Danfoss Trata d.o.o.; Nataša Grlj, Hella Saturnus Slovenija d.o.o. in Nina Zalaznik, Iskraemeco d.d.

Izbor poteka v soorganizaciji revije IRT3000, družbe Mediade ter drugimi sodelujočimi partnerji. Je del projekta Inženirke in inženirji bomo!, ki mlade z dogodki na gimnazijah in šolskih centrih že osmo leto (od leta 2012) navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost. 

Foto: Andrej Križ

Video: Luka Karničnik