Inženirke v Akrapoviču odkrivale skrivnostni svet varjenja

05 apr 2019

Na druženju nominirank za Inženirko leta, ko jih je 7. februarja v predsedniški palači sprejel predsednik RS Borut Pahor, se je porodila ideja, da organiziramo oglede podjetij in proizvodnih enot vsake od inženirk, kjer so zaposlene. Na prvem ogledu nas je 28. marca v Akrapoviču gostila Jagoda Tančica.

Malokrat dobimo priložnosti, da si različna podjetja temeljito ogledamo tudi navznoter. Ker so inženirke izjemno radovedne in se vsak dan rade naučijo nekaj novega, smo se konec marca podali na prvi izobraževalni izlet po proizvodnih enotah Akrapoviča. Z velikim navdušenjem smo si v Ivančni Gorici ogledali livarno in celoten proces priprave odlitkov, od kalupov iz voska, oblivanja s keramiko, peskanja, vlivanja titana, pečenja in končne obdelave. Zanimiva je bila predvsem butična proizvodnja vseh teh kompleksnih elementov.

Za slavo blagovne znamke 'kriv' testni laboratorij

Poleg livarne smo v Ivančni Gorici obiskali testni laboratorij, kjer preizkušajo izpušne sisteme, merijo navore motorja, glasnost in vse ostale stvari, ki so pomembne za kupca in slavo blagovne znamke. Zaključili smo z ogledom bogatega voznega parka avtomobilov in motorjev, ki imajo vgrajene Akrapovičeve izpušne sisteme. Temu je sledil ogled proizvodne enote v Črnomlju, ki je popolnoma drug svet. Jagoda nas je popeljala v njen skrivnostni svet varjenja, kjer smo spoznali različne tehnike in kompleksnosti samega procesa varjenja.

Navdušenje nad butično proizvodnjo

»Kot produktno vodjo me je navdušil obsežen seznam različnih končnih produktov in enostavnost, kako to v Akrapoviču obvladujejo. Kljub temu, da so veliko podjetje, imajo butično proizvodnjo in se v celoti prilagajajo končnemu kupcu. Verjamem, da je čar njihovega uspeha ravno v njihovi fleksibilnosti,« je zadovoljstvo z obiskom povzela Nina Zalaznik, nominiranka za Inženirko leta 2018.