Slovenija išče Inženirko leta 2019

24 sep 2019

Odprt je razpis za drugi slovenski izbor Inženirka leta, ki med kandidatkami prepoznava njihov potencial, da so zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Namen izbora je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk. Kandidatke lahko organizacije ali posamezniki predlagate do 15. oktobra. Lani je Inženirka leta postala Dora Domajnko.

Prijava poteka preko obrazca na spletni strani www.inzenirka-leta.si, kjer bo novembra objavljenih 10 letošnjih nominirank. Priznanje Inženirka leta bo podeljeno na slavnostni prireditvi 8. januarja 2020 v Cankarjevem domu.

Koga lahko predlagate?

V središču izbora Inženirka leta niso inženirski dosežki posameznic, temveč njihov potencial, da so kot inženirke zgled in navdih mlajšim generacijam deklet.  Namen izbora je namreč čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk, takšnih, ki lahko s svojo osebnostjo in delom mlade spodbudijo, navdušijo in opogumijo za odločitev za vpis na inženirski študij ter inženirsko poklicno pot. Pri izboru šteje tudi doprinos inženirk k razvoju tehnologije ter napredku gospodarstva in družbe kot celote.

Od nevidnosti k navdihu

Z izborom Inženirka leta naslavljamo predvsem problem ´nevidnosti´ inženirk v družbi. V Evropi je namreč na študijih STEM le dobra četrtina deklet, v Sloveniji od treh študentov ena. Eden od glavnih razlogov zakaj se dekleta ne odločajo za inženirske poklice je premalo zgledov in da jim na splošno ne znamo pojasniti pomembnosti vloge in prispevka inženirjev k razvoju družbe. O tem zgovorno priča tudi aktualna raziskava družbe Kliping, ki je v letu 2018 v slovenskih medijih besedo 'inženir' zaznala v kar 10.314 objavah, besedo 'inženirka' pa le v 530 objavah, od tega jih je bilo četrtina povezanih s projektom Inženirka leta.

10 enakovrednih nominirank, ena 'predsednica razreda'

Na odločitev, katera izmed nominirank predstavlja največji zgled in navdih mladim, s svojimi glasovi enakovredno vplivajo štiri skupine oz. déležniki izbora: nominiranke za priznanje Inženirka leta, predstavniki medijev, dijakinje srednjih šol ter predstavniki organizatorja in partnerjev. 

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika, zlati gazeli Slovenije 2015, ki jo je žirija prepoznala kot izjemen navdih mladim za inženirske študije in ustvarjalce prihodnosti. »Odločitev za študij tehnike in za inženirski poklic je za dekleta korak v neznano. Zato smo tukaj, da jim to neznanko razkrijemo in olajšamo odločitev,« je ob prejemu priznanja januarja izpostavila aktualna nosilka naziva Dora Domajnko.

Izbor, ki poteka v soorganizaciji revije IRT3000, družbe Mediade ter sodelujočih partnerjev, je del projekta Inženirke in inženirji bomo!. Ta mlade z dogodki na gimnazijah in šolskih centrih že osmo leto (od leta 2012) navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost. 

Več informacij in prijavni obrazec najdete na spletni strani Inženirka leta.