Na srečanju skupnosti inženirk gostili nekdanjo evropsko komisarko

03 mar 2020

Nominiranke letošnjega in lanskega izbora za Inženirko leta, ki se povezujejo v skupnosti slovenskih inženirk, so na srečanju 28. februarja gostile Violeto Bulc, nekdanjo evropsko komisarko in inženirko.

Z vsakim izborom Inženirka leta se veča tudi število inženirk, ki s svojimi zgodbami navdušujejo in spodbujajo mlade za inženirstvo. Zato se je med nominirankami porodila ideja in želja po krepitvi skupnosti slovenskih inženirk, ki postaja prostor deljenja dobrih praks, povezovanja in navduševanja.

Naslednje stoletje bo temeljilo na inženirskem principu

Na tokratni februarski razpravi o inženirstvu, vlogi žensk in raznolikosti, je zbrane inženirke nagovorila tudi posebna gostja Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka in inženirka. Podelila je nekaj primerov dobrih praks, ki so jih uvedli v času njenega mandata in z njimi izboljšali položaj žensk v poslovnem svetu v Evropski uniji. Spregovorila je tudi o problematiki pomanjkanja inženirjev, s katero se ne spopada le Slovenija, pač pa celotna Evropa: »Inženirski poklic je sistemsko razmišljanje na katerem bo temeljilo naslednje stoletje. Inženirstvo pa je neizmerna zakladnica konkretnih orodij, ki jih v malo drugačni obliki lahko uporabiš kjerkoli.«

Potreba po ženskah na vodilnih mestih se bo povečevala

V nadaljevanju srečanja so se inženirke pogovorile tudi o pomenu raznolikosti timov. Medeja Lončar, direktorica Siemens Slovenija, predsednica uprave Siemens Hrvaška in pobudnica izbora Inženirka leta, je poudarila, da si želi več žensk v ekipah: »Podjetja z raznoliko ekipo so bolj uspešna pri svojem delu.« Dodala je tudi nekaj spodbudnih uvidov, da se bo potreba po ženskah na vodilnih mestih v prihodnosti povečevala. »Raznolika ekipa zna nagovoriti potrebe celotnega trga, saj je večina rešitev danes obarvanih preveč moško,« se je z njo strinjala Bulc. Enotno sta poudarili, da se je predvsem potrebno izpostaviti, se ne skrivati med moškimi in pustiti vtis – lahko tudi le z rdečo obleko.

Inženirka leta predstavila mite in resnice o blockchain tehnologiji 

Srečanje je s strokovnim predavanjem otvorila letošnja Inženirka leta Aida Kamišalić Latifić, ki je predstavila blockchain tehnologijo, s katero se v zadnjih letih aktivneje ukvarja. Spregovorila je o mitih in resnicah tehnologije in razložila, kako ji koristi pri delu.