Kako poteka izbor: Inženirko leta izbirajo tudi dijakinje srednjih šol

18 sep 2020

Izbor Inženirka leta ni tekmovanje, ampak navdihovanje. Z izborom vsako leto javnosti predstavimo generacijo 10 zanimivih inženirk, ki lahko s svojo osebnostjo in delom mlada dekleta spodbudijo, navdušijo in opogumijo za inženirski poklic.

Med vsemi prijavljenimi kandidatkami organizatorja projekta izbereta 10 nominirank. Glavno merilo pri izboru je raznolikost: glede na izobrazbo, starost, organizacijo oz. zaposlovalca, področje dela, dosedanjo pojavnost in poklicno usmeritev. V središču izbora niso inženirski dosežki posameznic, temveč njihov potencial, da so kot inženirke zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. 

Enakovredna presoja štirih komisij  

Na končni izbor za inženirko leta med 10 nominirankami, s svojimi glasovi enakovredno odločajo 4 skupine oz. déležniki izbora: nominiranke same, predstavniki medijev, predstavniki organizatorja in partnerjev ter dijakinje in profesorji na srednjih šolah.

Pri izboru ne gre za ocenjevanje katera je boljša ali slabša. Gre za razmislek, katera je lahko največji navdih mladim dekletom: da bo čim več njih videlo svojo prihodnost tudi v tehniških poklicih in v tem, kar inženirji in inženirke delajo dobro za družbo.