S slavnostno razglasitvijo zaključen izbor Inženirka leta 2020

07 jan 2021

Na slavnostni razglasitvi Inženirka leta 2020, v sredo, 6. januarja, so po izboru žirije naziv Inženirka leta 2020 podelili Jasni Hengović, razvijalki programske opreme v podjetju Cosylab. Na tretjem slovenskem izboru so premierno podelili tudi posebno priznanje inženirki - učiteljici za vseživljenjsko delo pri vzgoji in razvoju talentov, ki ga je prejela Alenka Knez.

Jasno je že v osnovni šoli veselilo naravoslovje in delo z računalniki. A hitro je naletela na predsodke: za dekleta je bil prostor le v računalniškem krožku, kjer so večinoma igrali igrice. Zahtevnejši krožek je bil rezerviran za fante. In tu se je začela trma. Danes je, kot pravi, ponosna članica ekipe, ki s programsko opremo za protonsko terapijo omogoča nove, za paciente manj škodljive načine zdravljenja raka.

»Rada bi se zahvalila možu, ki me je vse od študijskih let podpiral in verjel vame. Svojemu pokojnemu dedku, ki je bil na mojo inženirsko pot vedno izredno ponosen. Podjetju, ki je v meni videlo potencial za vzor mladim. In nenazadnje organizatorjem in sodelujočim, ki so omogočili, da je ta projekt postal resničnost. Približali smo inženirski poklic, upam, da številnim mladim dekletom, pa tudi kakšnemu fantu,« se je ob prejemu priznanja zahvalila Hengović.

»Občudovanje in sodelovanje z mladimi«

Priznanje inženirki - učiteljici za vseživljenjsko delo pri vzgoji in razvoju talentov so podelili Alenki Knez, učiteljici z veliko začetnico. Kot strojnica iz inženirske družine od nekdaj razume pomen matematike za mlade, vpliv na razvoj talentov in povezavo s šolskim učenjem. Njena vrednota 'vse se da' in sistematičnost dela sta bili opaženi že med 34-letnim delom v Srednji tehniški šoli v Trbovljah. Izkušnje dela v šoli še dandanes, kot upokojena učiteljica, po izobrazbi inženirka strojništva, preliva v delovne zvezke, program Tehniške gimnazije Trbovlje in S.O.S. šolo. Tudi v okolju je prepoznana in je bila večkrat nagrajena za izjemno delo.

»Strast do nenehnega učenja ne glede na leta, strast do poučevanja in deljenja znanja, strast do tehnike in ponos, da sem strojna inženirka. Predvsem pa občudovanje in sodelovanje z mladimi,« pa je v zahvalnem govoru izpostavila Knez lastnosti, ki jo najbolj označujejo.

Inženirski poklici platforma za uspeh

Darko Švetak, glavni in odgovorni urednik revije IRT3000, soorganizator izbora, je v uvodnem nagovoru izpostavil, da je bil letošnji izbor s 53 prijavami rekorden, v treh letih so se na razpis prijavile kar 103 izjemne posameznice z inženirskim pedigrejem: »Mnenje o tem, da je inženirski poklic pretežno domena moških, se vse bolj umika realnosti. Tudi na inženirkah svet stoji. Še več, danes je vsak inženirski poklic primeren za dekleta, kar lahko najlepše predstavi 10 letošnjih nominirank, ki prihajajo iz zelo pestrih in zanimivih inženirskih okolij.«

Medeja Lončar, direktorica Siemens Slovenija in predsednica uprave Siemens Hrvaška, pobudnica izbora Inženirka leta, pa je izpostavila raziskavo Evropske komisije iz leta 2018, po kateri ima Slovenija med državami EU največji delež diplomantk na področju STEM študij – naravoslovja, tehnologije, inženirstva in matematike, a hkrati opozorila, da ta ne prinaša razlogov za veselje: »Z dvajset STEM diplomantkami na tisoč oseb v starosti od 20 do 29 let zasedamo prvo mesto v Evropi. To ni podatek, ki bi se ga veselili, prav nasprotno. Ne v Sloveniji, ne v svetu. Države se sicer lahko razlikujemo in ponašamo z nekaj odstotnimi točkami razlik, a rast vpisa na STEM študije in razumevanje nadarjenosti v družbi renesanso doživlja sorazmerno počasi. Inženirka leta 2020 in nominiranke bodo tem številkam dale pospešek

Preden je dobila svojo naslednico, je nastopila tudi dr. Aida Kamišalić Latifić, inženirka leta 2019, ki je izpostavila, da mladi potrebujejo vzornike: »Če jim želimo to pokazati, moramo pogosto stopiti iz cone udobja in širši javnosti predstaviti svoje zgodbe. Da jim pokažemo in jih usmerimo, da so inženirski poklici platforma za uspeh. Tu govorimo o neizkoriščenem potencialu naše družbe. Ni zanemarljivo tudi dejstvo, da so ženske, ki se ne odločajo za inženirske poklicne poti, prikrajšane za dobro plačana delovna mesta.«

Metodologija izbora inženirke leta 2020

Na odločitev, katera od letošnjih 10 nominirank predstavlja največji zgled in navdih mladim, so s svojimi glasovi enakovredno vplivale štiri žirije: vse tri generacije nominirank za priznanje Inženirka leta, predstavniki medijev, dijakinje in učitelji iz konzorcija gimnazij in šolskih centrov Inženirke in inženirji bomo! ter predstavniki organizatorja in partnerjev izbora Inženirka leta.

Deset letošnjih nominirank za Inženirko leta 2020

Med letošnje nominiranke za Inženirko leta 2020 so uvrščene še: Branka Viltužnik, vodja raziskav in inovacij v podjetju Plastika Skaza d.o.o.; Elizabeta Škrget, raziskovalka in razvijalka receptur v podjetju Lek Veterina d.o.o.; Katja Smolič, skrbnica tehnične dokumentacije v podjetju Iskra Pio d.o.o.; Lea Pilić, tehnolog robotik v podjetju LTH Castings d.o.o.; Monika Koroša, samostojna tehnologinja v podjetju Krka, d. d.; Patricija Krt, tehnologinja za inovacije in kakovost v podjetju Pivovarna Laško Union d.o.o.; Sara Fink, koordinatorka e-mobilnosti v podjetju PORSCHE SLOVENIJA, d.o.o.; Saša Vrhovec Hartman, daktiloskopinja na Nacionalnem forenzičnem laboratoriju na Ministrstvu za notranje zadeve; Špela Bolka, vodja tehnologije v podjetju Hidria d.o.o.

Izbor poteka v soorganizaciji revije IRT3000, družbe Mediade ter drugimi sodelujočimi partnerji. Je del projekta Inženirke in inženirji bomo!, ki mlade z dogodki na gimnazijah in šolskih centrih že deseto leto (od leta 2012) navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.  

Več o izboru: www.inzenirka-leta.si  

Posnetek dogodka je dosegljiv prek spletne povezave.

Foto: Andrej Križ