Inženirka leta prispeva k raznolikosti

19 maj 2021

Mateja Ribič, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v okviru meseca raznolikosti na dogodku Raznolikost v času covid-19 v uvodu nagovorila zbrane goste in izbor Inženirka leta izpostavila kot enega vidnejših in vplivnejših projektov v Sloveniji, ki spodbuja mlada dekleta pri odločanju za STEM študije in poklice. 

Na dogodku, ki je 19. maja potekal v organizaciji Listine raznolikosti Slovenije in Hrvaške, je podrobneje predstavila stanje v Sloveniji v času covid-19, predvsem s stališča žensk, ki so poleg vseh prilagoditev na nove razmere, nase prevzele tudi glavnino bremena skrbi za družino in otroke. Hkrati pa so bile v večini zastopane na delovnih mestih, ki so zahtevali prisotnost na delovnem mestu brez možnosti dela od doma.

Hkrati je predstavila cilje in aktivnosti ministrstva na področju večje vključenosti in enakih možnosti v obdobju zelene in digitalne preobrazbe gospodarstva in družbe v post-covid obdobju oz. fazi okrevanja.

Sodelovala tudi pobudnica projekta Inženirka leta
Kot sogovornica okrogle mize Izzivi raznolikosti v času covid-19 je sodelovala tudi Medeja Lončar, direktorica Siemens Slovenija in predsednica uprave Siemens Hrvaška ter pobudnica projekta Inženirka leta. Medeja Lončar je predstavila izzive s katerimi so se soočili v podjetju Siemens v Sloveniji in na Hrvaškem: reorganizaciji dela, oblikovanju krizne ekipe, digitalni transformaciji, ki je potekala v njihovem podjetju, covid-19 pa je to transformacijo le pospešila, in spoznanju, da je včasih bolje zadeve urejati iz dneva v dan, brez velikega načrtovanja, saj v teh časih ta pristop ni bil smiseln.