Jasna Hengović na Industrijskem forumu IRT 2021

22 jun 2021

Jasna Hengović, Inženirka leta 2020 je 21. junija sodelovala na okrogli mizi Inženirke in inženirji prihodnosti v okviru prvega dne Industrijskega foruma 2021.

Na okrogli mizi je potekal pogovor predvsem o usmerjanju mladih v inženirske vode, o vlogi šolskega sistema, učiteljev. Hkrati pa o dilemi kdaj in kako začeti, da se mladim še pravočasno predstavi inženirstvo, ko so še v fazi oblikovanja osebnosti in interesov.

Za inženirstvo spodbujati že v osnovnih šolah
Jasna Hengović, Inženirka leta 2020 je delila svojo osebno zgodbo iz osnovnošolskih klopi, ko ji ni bilo dovoljeno obiskovanje računalniškega krožka, kjer se je programiralo, ker je bil rezerviran za fante in kako so jo tej podobne prigode ter pričakovanja okolice, potisnile stran od inženirstva. Kot mlado dekle je situacijo in stanje sprejela kot samoumevno in se niti ni preveč obremenjevala s tem.

Sreča je igrala veliko vlogo
Kot odlična učenka in zaradi pričakovanja okolice se je po zaključeni maturi vpisala na arhitekturo. Kamor pa, kot pravi sama: »Na srečo nisem bila sprejeta. In sem tako pristala na matematiki, ki mi je bila zelo blizu in sem bila v njej dobra. Šele, ko sem prišla na matematiko, sem videla kako mi leži ta področje in kaj vse lahko počnem. In danes, programiram in spreminjam življenja ljudi obolelih za rakom. Počnem nekaj kar me je od nekdaj zanimalo, mi je pa okolje nekako dajalo vedeti, da to zame ni primerno. No, še sreča, da nisem bila sprejeta na arhitekturo

Industrijski forum IRT je osrednji strokovni dogodek slovenske industrije, ki je letos potekal v e-obliki. Več o eForumu IRT si lahko ogledate tukaj.