Saša Vrhovec Hartman, nominiranka za Inženirko leta 2020, razkriva potek forenzične preiskave

13 jul 2021

Nacionalni forenzični laboratorij letos praznuje 70 let. V NFL-ju je kot daktiloskopinja zaposlena tudi Saša Vrhovec Hartman, nominiranka za Inženirko leta 2020. Na TV Slovenija v oddaji Tednik si lahko ogledate kako poteka forenzična preiskava nekega zločina, hkrati pa kakšne so razlike med realnostjo in nadaljevankami, ki jih gledamo na televiziji.    

Saša je bila mlada raziskovalka na Inštitutu za Biofiziko, po doktoratu pa je pot nadaljevala na Kemijskem inštitutu v Odseku za mikrobno biologijo in nanobiotehnologijo. Kljub izredno dinamični službi jo je vedno bolj začela zanimati forenzika. Danes je kriminalistični izvedenec, deluje kot daktiloskopinja in preučuje prstne odtise in sledi ter pomaga pri odkrivanju storilcev kaznivih dejanj.

V oddaji Tednik vam Saša in njeni sodelavci prikažejo celoten potek preiskave nekega zločina. Kakšne postopke uporabljajo pri analizi različnih dokaznih gradiv, kaj konkretno iščejo pri analizi, kaj povedo rezultati. V prispevku je prikazana preiskava namišljenega bančnega ropa, analizirali pa so domnevno uporabljeno pištolo, na roko napisano sporočilo, obuvalo domnevnega zločinca in ukraden denar.

Vabljeni k ogledu: www.rtvslo.si/