Spoznajte četrto generacijo desetih nominirank za Inženirko leta 2021

11 nov 2021

Znanih je deset nominirank za Inženirko leta 2021, ki predstavljajo največji potencial, da so s svojim delom in osebnostjo lahko zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Inženirka leta 2021 bo znana na slavnostni prireditvi januarja 2022.

Letos teče četrti izbor Inženirka leta, ki v ospredje postavlja potencial nominirank, da so kot inženirke zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Namen izbora je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk, med katerimi ena prejme priznanje Inženirka leta. Tudi letošnje glavno merilo izbora nominirank je bila raznolikost: glede na izobrazbo, starost, organizacijo oz. zaposlovalca, področje dela, dosedanjo pojavnost in poklicno usmeritev. Po tem merilu odkrivajo potencial pestre izbire poklicne poti, ki jo omogoča inženirski poklic, in kaj vse lahko inženirke na svoji poklicni poti dosežejo.

Med letošnje nominiranke za Inženirko leta 2021 so uvrščene (podrobne predstavitve in fotografije nominirank so v priloženem dokumentu):

  • Špela Jernejc, direktorica, vodja razvoja, tehnologinja v podjetju Procesni Inženiring d.o.o.
  • Špela Jug, procesna tehnologinja na enoti Trdni izdelki v podjetju Lek d.d.;
  • Nataša Kovačević, vodja projektov na oddelku za raziskave v podjetju Kolektor Group d.o.o.;
  • Branka Kranvogl, vodja projektov v podjetju Cleangrad d.o.o.;
  • Dijana Makivić Grilc, višja tržna analitičarka v podjetju GEN-I d.o.o.;
  • Adina Mlivić, višja strokovnjakinja specialistka v materialnem toku v podjetju BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje;
  • Lea Naglič, testerka programske opreme v podjetju Nicelabel (del skupine Loftware);
  • Božidarka Radović, vodja razvoja sistema za elektronsko predpisovanje zdravil v podjetju Better d.o.o;
  • Judita Zupančič, samostojna analitičarka na oddelku Raztapljanje trdnih oblik v podjetju Krka d.d.;
  • Tjaša Zupančič Hartner, vodja oddelka operativne odličnosti v podjetju Varis Lendava d.o.o.

10 enakovrednih nominirank, ena 'predsednica razreda'
Izbor, ki poteka v soorganizaciji revije IRT3000, družbe Mediade ter drugih sodelujočih partnerjev, je del projekta Inženirke in inženirji bomo!. Ta iniciativa mlade z dogodki na slovenskih gimnazijah in šolskih centrih že deseto leto (od leta 2012) navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost. Z izborom Inženirka leta organizatorji naslavljajo predvsem problem ´nevidnosti´ inženirk v družbi. Pri izboru je v ospredju doprinos inženirk k razvoju tehnologije ter napredku gospodarstva in družbe kot celote.

Naslednica Jasne Hengović bo znana januarja 2022
Na odločitev, katera od nominirank predstavlja največji zgled in navdih mladim, s svojimi glasovi enakovredno vplivajo štiri skupine oz. déležniki izbora: vse nominiranke za priznanje Inženirka leta, predstavniki medijev, dijakinje in profesorji srednjih šol ter predstavniki organizatorja in partnerjev.

Aktualna nosilka naziva Inženirka leta je Jasna Hengović, razvijalka programske opreme v podjetju Cosylab. Pred njo sta bili inženirki leta Aida Kamišalić Latifić, raziskovalka in predavateljica na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in Dora Domajnko, doktorica elektrotehnike in razvojna inženirka v podjetju RLS merilna tehnika.

Predstavitve nominirank so v priloženem dokumentu in na spletni strani Inženirka leta. Z veseljem se bodo odzvale povabilu za izjavo, pogovor in druge aktivnosti, ki podpirajo ambicijo projekta: navduševanje deklet za inženirke poklice.  

Dodatne informacije: komunikacije@mediade.si, 041 213 451, Matjaž Kljajić

Foto: Andrej Križ, povezava do fotografij nominirank.