Natečaj dobrih zgodb Tehnofobija ni za ženske

16 dec 2021

»Prosim, dajte mi na telefon vašega moža. Se bova lažje zmenila.« 

»Strojništvo? A ni to bolj za fante?« 

»Montažerka? Pa je dobra?« 

Verjetno ste se v vsakdanjem življenju že kdaj srečali s podobnimi vprašanji. Ali bi bili pripravljeni napisati kratko pripoved, zgodbo o svoji izkušnji, oziroma o srečanju s predsodki, ki se tičejo žensk in njihovih sposobnosti na tehničnem področju? Vsaka opisana, še tako navidezno majhna izkušnja, omogoča vpogled v obstoj ženskam neprijaznih vzorcev obnašanja, ki se pogosto razume kot samoumevno. Tako boste s  svojim pogledom lahko prispevali k odgovoru na vprašanje, koliko je še (negativnih) predsodkov, ki ženske kot tihi partner spremljajo v vsakdanjem življenju tudi še v 21. stoletju.  

V Mestni knjižnici Kranj v okviru projekta Tehnofobija ni za ženske, ki poteka pod okriljem projekta The Europe Challenge, izvajajo različne dejavnosti na temo udejstvovanja žensk na STEM področjih. Poleti so izvedli Živo knjižnico, katere so se udeležile tudi nekatere nominiranke za Inženirko leta. Tokrat so s partnerji Znanost na cesti, Fragmenti (Zavod za promocijo literature) in Inženirka leta pripravili natečaj dobrih zgodb.

Zgodba je lahko duhovita, družbeno kritična, navdihujoča, tragikomična, dramatična … Lahko je tudi vse našteto hkrati.

Z natečajem kratke zgodbe želimo spodbuditi razmišljanje o neenakostih v družbi, saj je znanstveno, tehnološko in inženirsko področje kljub spreminjajoči se družbi še vedno razmeroma moška domena.  

Napotki za sodelovanje

  • Zgodbe so lahko čisto kratke-anekdotične ali pa daljše, vendar naj ne presegajo 8.000 znakov s presledki.  
  • Pred objavo bomo zgodbe lektorirali. 
  • Podatek o avtorju/avtorjih naj vsebuje ime in priimek, elektronski naslov.  
  • Prispevke pošljite  v formatu word ali pdf  po elektronski pošti na naslov info@znc.si. V zadevo elektronskega sporočila napišite naslov: Zgodba Tehnofobija ni za ženske. 
  • Za avtorstvo poslanih prispevkov odgovarjate avtorji/ice. 
  • Zgodbe pošljite najkasneje do 31. januarja 2022.  
  • Rezultati bodo objavljeni v februarju 2022 na spletnih straneh https://znc.si/www.mkk.si in www.fragmenti.si.  Nagrajenke in nagrajence bomo obvestili.  

Pet najboljših prispevkov bo nagrajenih

  1. nagrada: 200 €, majica Tehnofobija ni za ženske, objava v blogu Znanost na cesti 
  2. nagrada: 100 €, majica Tehnofobija ni za ženske, objava v blogu Znanost na cesti  nagrada: 50 €, majica Tehnofobija ni za ženske, objava v blogu Znanost na cesti  nagrada: majica Tehnofobija ni za ženske, objava v blogu Znanost na cesti  nagrada: majica Tehnofobija ni za ženske, objava v blogu Znanost na cesti 

Poleg nagrajenih bodo najboljše zgodbe objavljene tudi na spletnih straneh Znanosti na cesti, Mestne knjižnice Kranj in Fragmentov (Zavod za promocijo literature). 

Za dodatne informacije v zvezi z natečajem pišite na prireditve@mkk.si.