Dijana Makivić Grilc na srečanju Ženske v energetiki

28 apr 2022

V petek, 13. aprila, je v organizaciji podjetja Prosperia potekalo energetsko-poslovno srečanje Ženske v energetiki '22 z naslovom Skupaj za zeleno prihodnost. Udeleženke in udeleženci so se seznanili z novimi pristopi zelene transformacije in z vidiki sodobnega podnebnega voditeljstva, ki vključuje in spodbuja raznolikost.

Na srečanju je sodelovala tudi nominiranka za Inženirko leta 2021, Dijana Makivić Grilc, višja tržna analitičarka v podjetju GEN-I. V svojem predavanju je naslovila trende rasti cen energentov v Evropski uniji in delila napovedi za naprej. Cene so se v preteklih letih drastično dvignile zato bodo morale države stremeti k zvišanju odstotka energije, pridobljene iz obnovljivih virov. Makivić Grilc je izpostavila, da Slovenija zaostaja za razviti državami v izgradnji sončnih elektrarn. »Zamujeno bomo morali nadoknaditi zato si ne moremo privoščiti, da v zeleno transformacijo ne bi bile vključene tudi ženske,« je poudarila.

Z poslušalci je delila tudi svojo osebno izkušnjo, saj je bila ob prihodu v podjetje edina ženska. Danes sestavljajo polovico ekipe: »Ženske imamo lastnosti, ki se jih analitsko delo zahteva, na primer natančnost, potrpežljivost, premišljenost. Na koncu se je izkazalo, da se je s spolno izenačitvijo v ekipi izboljšala kultura, sodelovanje in uspešnost.« Ob koncu je spodbudila vse prisotne, da skupaj izboljšamo stanje zelene transformacije in poskrbimo za prihodnost naših otrok: »Ne glede na to, na katerem položaju smo, se lahko zavzamemo za to, kar si želimo in v kar verjamemo.«