Inženirka leta na okrogli mizi o enakosti za ženske in pomenu zgledov

06 mar 2023

V petek, 3. marca, je v organizaciji Evropskega parlamenta v Sloveniji potekala okrogla miza z naslovom Enakost za ženske je enakost za vse. Sodelujoči so izpostavili pomen vzgoje in zgledov za zmanjšanje neenakopravnosti. Svojo zgodbo je predstavila tudi Rosana Kolar, Inženirka leta 2022.

Na okrogli mizi so sodelovali tudi Urška Klakočar Zupančič, predsednica DZ, Ljudmila Novak, evropska poslanka, nekdanja plavalka in psihologinja Sara Isaković ter državni sekretar na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Samuel Žbogar.

Skozi pogovor je bilo ugotovljeno, da imata Rosana Kolar in Sara Isaković, za razliko od političark, pri udejstvovanju na svojih področjih boljše izkušnje. Kot je dejala Isakovićeva, je plavanje šport, v katerem ni čutila neenakopravnosti. "Vesela sem, da sem bila v okolju, kjer je prostor za uspeh za vse enak. Plavalka in plavalec sta v športu vzgojena enako. Če si delaven, motiviran, če je glava na pravem mestu, lahko prideš do najvišjih stopničk," je dejala.

Kolarjeva, sicer letalska mehaničarka, se pri svojem delu nikoli srečala s tem, da bi ji kdo rekel, da česa ne bi mogla delati, ker je ženska. Kot opaža, so moški, ko govori o svojem poklicu, do tega odobravajoči, pri nekaterih ženskah pa je naletela tudi na negativen odziv. "Spraševale so me, če se zaradi tega počutim manj ženstveno ali če imam materinski čut," je dejala.