Saška Rihtaršič, inženirka strojništva in generalna direktorica Danfoss Trate predstavila svojo zgodbo skupnosti inženirk

26 maj 2023

Skupnost inženirk v okviru projekta Inženirka leta, ki smo jo poimenovali Inženirka PLUS, se je 25. maja 2023 zbrala v prostorih Danfoss Trate. Namen srečanja je bilo spoznavanje generacij nominirank in prisluhniti zgodbi Saške Rihtaršič.

Z vsakim izborom Inženirka leta se veča tudi število inženirk, ki s svojimi zgodbami navdušujejo in spodbujajo mlade za inženirstvo. S srečanji želimo krepiti skupnost, ponuditi prostor deljenja dobrih praks, povezovanja in navduševanja.

Hodite svojo pot in si poiščite zaveznike
Saška Rihtaršič, generalna direktorica Danfoss Trate, je delila svojo zgodbo, kako je kot mlada inženirka strojništva pred 24 leti prišla v Danfoss, sedaj pa postala generalna direktorica. Inženirkam in študentkam ter študentu je položila na srce: »Osredotočite se na dobro opravljanje svojega dela. Ne ukvarjajte se s tistimi, ki menijo, da tukaj ni mesta za vas. To je njihovo mnenje, ne vaše. Poiščite si zaveznike, ki vam lahko svetujejo, vam stojijo ob strani in od katerih se lahko veliko naučite. Predvsem pa sprejmite, da učenje zahteva svoj čas. Nič ne gre na silo. Ne postavljajte si previsoke in prezahtevne cilje že na začetku. Hkrati pa se zavedajte, da pot ni samo navzgor, včasih je treba kaj tudi opustiti in poiskati novo pot.«

Proizvodnja Danfoss Trate vir navdiha
Ogled proizvodnje Danfoss Trate je služil kot navdih za mnoge inženirke. S svojimi delovnimi izkušnjami so si z zanimanjem ogledale Danfossov obrat in njihove avtomatizirane rešitve. Vprašanj, deljenja praks in iskanje še boljših rešitev je bilo preveč, za čas ogleda, zato se z veseljem ponovno vrnejo še enkrat.

Srečanje navdih za študentke in študente
Na srečanje smo tokrat povabili tudi študentke in študente tehniških fakultet. Z zanimanjem so prisluhnili Saški Rihtaršič, ki jim je skozi svojo zgodbo podala kar nekaj nasvetov, uporabnih ob vstopu na trg dela kot tudi za nadaljnji karierni razvoj. Hkrati so lahko prisluhnili različnim izkušnjam inženirk v njihovem delovnem okolju. Kako se spopadajo z izzivi ravnovesja med službenim in privatnim časom, kako je z napredovanji in strokovnim razvojem. Ogled proizvodnje pa jim je podal vpogled v rešitve in izzive, ki bodo morebiti čez nekaj let del njihovega delovnega vsakdanjika.