Ana Petrović je postala prva srbska 'Inženirka leta'

22 jun 2023

V okviru pobude Gospodarske zbornice Srbije, Siemensa Srbije in društva 'Inženirka leta', ki želi mlada dekleta v Srbiji navdušiti za študij in kariero v inženirskih poklicih, je v torek, 20. junija v Beogradu potekala prva razglasitev Inženirka leta Srbije. Naziv je prejela Ana Petrović, generalna direktorica družbe Global Substation Solutions.

Ana Petrović je doktorirala na Fakulteti za elektrotehniko v Beogradu. Svoj poslovni razvoj je začela pred devetimi leti na mestu inženirke pripravnice v podjetju, kjer je pred pol leta prevzela tudi vlogo generalne direktorice. Na slavnostni razglasitvi na Gospodarski zbornici Srbije je povedala: »Vse finalistke tega tekmovanja so zmagovalke izbora za inženirko leta.«

Ob tej priložnosti je goste nagovoril Mihailo Vesović, direktor Sektorja za strateške analize, storitve in internacionalizacijo pri Gospodarski zbornici Srbije. »Živimo v zlati dobi inženiringa in razmere so veliko boljše kot pred 20 leti. Vendar pa demografske omejitve vplivajo na to, da imamo premalo inženirjev, še posebej inženirk, zato je pomembno, da ta poklic in vlogo žensk v njem še bolj spodbujamo. Ta pobuda pomaga prav temu,« je dejal Vesović.

Po besedah ​​Jelene Begović, ministrice za znanost, tehnološki razvoj in inovacije, je pomembno spremeniti javno percepcijo in izpostaviti uspehe ljudi, ki so predani znanosti: »Biti inženir v 21. stoletju je fantastična stvar, saj si potem kreator prihodnosti družbeMihailo Jovanović, minister za informacije in telekomunikacije pa je dodal: »V Srbiji narašča število deklet, ki se vpisujejo na študij na področju znanosti STEM. Za našo državo je izjemno pomembno, da postane del pobud s ciljem predstavitve uspešnih inženirk, ki bodo s svojo osebnostjo in delom zgled in navdih mladim ženskam

»Če pogledamo hitrost razvoja tehnologije danes, je jasno, da bo gospodarska moč v prihodnosti v rokah tistih, ki tehnologijo upravljajo,« je povedala Medeja Lončar, generalna direktorica družbe Siemens Slovenija, Hrvaška in Srbija ter pobudnica projekta Inženirka leta. Po njenih besedah ​​raziskave kažejo, da bi se lahko BDP, če bi evropska podjetja podvojila delež žensk v tehnološki delovni sili, povečal za 260 do 600 milijard evrov.

Nominiranke za Inženirko leta Srbije so bile:

  • Maja Adamović, direktorica Direkcije za vzdrževanje sistema, Elektromreža Srbije AD
  • Sandra Veljković, asistentka na Fakulteti za elektroniko v Nišu
  • Danka Živković, ustanoviteljica in oblikovalka, PR Two N Kids Furniture & Decor
  • Dubravka Jovančić, vodja službe za avtomatizacijo, PUK "Beograjske elektrarne"
  • Tijana Jović, inženirka tehnične podpore, INDAS Automation d.o.o.
  • Katarina Miladinović Zdravković, višja projektantka, ICCE d.o.o.
  • Ana Petrović, generalna direktorica Global Substation Solutions d.o.o.
  • Katarina Tadić, prometna inženirka, Yunex Traffic d.o.o.
  • Andrijana Tomić, vodja za trajnostni razvoj, ZF d.o.o.
  • Anđelka Čarović, vodilni konstruktor tehnolog, Metalac Bojler d.o.o.

Več o nominirankah si lahko preberete na spletni strani Inženjerka godine Srbije.