Mednarodni dan žensk v inženirstvu: po zgledu Slovenije inženirke postajajo vzornice tudi na Hrvaškem in v Srbiji

03 jul 2023

23. junija smo obeležili mednarodni dan žensk v inženirstvu. Slovenija s ciljem navduševanja mladih, predvsem deklet, za inženirske poklice z izborom Inženirka leta že peto leto orje ledino. Letos je dobil 'sestrska' natečaja tudi v regiji – na Hrvaškem in v Srbiji.  

Mednarodni dan žensk v inženirstvu letos poteka pod tematskim okriljem varnosti (#MakeSafetySeen). V ospredje postavlja nepogrešljiv doprinos žensk v inženirstvu. V Sloveniji je med tovrstnimi zgledi nosilka priznanja Inženirka leta 2022, Rosana Kolar, ki kot letalska mehaničarka skrbi za varnost v potniških letalih. K odločitvi za poklicno pot v aviaciji spodbuja mlade, predvsem dekleta. »Čeprav je moj poklic zelo zahteven, je tudi izredno zanimiv, dinamičen in mednarodno priznan,« poudarja in je ponosna, da po njeni poti stopata tudi že dve mlajši kolegici.

Neravnovesje in izzivi žensk v poklicih STEM
Za t. i. STEM poklice (znanost, tehnologija, inženirstvo, matematika) napovedi kažejo naraščajoče potrebe. A najnovejše poročilo Svetovnega gospodarskega foruma (WEF, junij 2023) ponovno izpostavlja, da so ženske v STEM poklicih še vedno premalo zastopane. Ženske predstavljajo skoraj polovico (49,3 %) vseh zaposlitev v poklicih, ki niso STEM, njihov delež v STEM poklicih pa je manj kot tretjinski (29,2 %). 

Svojevrsten izziv, opozarja poročilo, je tudi odhod žensk iz STEM poklicev v prvih letih po vstopu na trg dela. Z lajšanjem vstopa več žensk in deklet na STEM področje bi lahko Evropska unija do leta 2050 povečala svoj BDP na prebivalca za 3 % oziroma za do 820 milijard evrov, v poročilu iz leta 2022 izpostavlja Evropski inštitut za enakost spolov.

Naše delo ni znanstvena fantastika
V Sloveniji na pobudo Medeje Lončar, direktorice Siemens Slovenija, predsednice uprave Siemens Hrvaška in direktorice Siemens Srbija, in v organizaciji projekta Inženirke in inženirji bomo! od leta 2018 poteka izbor Inženirka leta.

Namen natečaja, ki vsako leto javnosti predstavi deset inženirk, je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk, ki lahko s svojo osebnostjo in delom dekleta spodbudijo, navdušijo in opogumijo za odločitev za vpis na inženirski študij ter inženirsko poklicno pot. »Želimo, da bi bilo za mlade vedno na voljo dovolj informacij, kakšne prednosti in naloge prinašajo STEM poklici in študiji, da se bodo tako lahko samostojno in samozavestno odločali, ali jim to ustreza ali ne,« smisel natečaja opiše Dora Domajnko, ki je leta 2018 postala prva slovenska Inženirka leta. 

Po slovenskem zgledu tudi na Hrvaškem in v Srbiji
Natečaj je že prerasel državne meje, saj so po zgledu Slovenije izmed desetih nominirank maja razglasili prvo inženirko leta na Hrvaškem – to je postala Snježana Miliša, vodja programa Nevera v podjetju Bugatti Rimac. V tem tednu, 20. junija, pa so razglasili še prvo inženirko leta v Srbiji, in sicer je to Ana Petrović, generalna direktorica podjetja Global Substation Solutions.