Katera iz šeste generacije nominirank bo Inženirka leta 2023?

15 nov 2023

Znanih je deset nominirank za Inženirko leta 2023, ki predstavljajo potencial, da so s svojim delom in osebnostjo zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Inženirka leta 2023 bo znana na slavnostni prireditvi 16. januarja 2024 v Cankarjevem domu.

V okviru iniciative Inženirke in inženirji bomo!, ki mlade navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost, letos poteka že šesti izbor Inženirka leta.

Od nevidnosti k navdihu, z raznolikostjo
Izbor v ospredje postavlja potencial nominirank, da so kot inženirke zgled in navdih mlajšim. Namen izbora je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk, med katerimi ena prejme priznanje Inženirka leta. Tudi letošnje glavno merilo izbora nominirank je bila raznolikost: glede na izobrazbo, starost, organizacijo oz. zaposlovalca, področje dela, dosedanjo pojavnost in poklicno usmeritev.

»Letos smo prejeli 37 prijav na razpis Inženirka leta. Skupno imamo v šestih letih tako že 215 kandidatk za nominacijo Inženirka leta. Kandidatke prihajajo večinoma iz industrije, predvsem iz razvojno naravnanih podjetij, pa tudi iz akademskih krogov in raziskovalnih institucij. Za razliko od preteklih let so letos med prijavljenimi kandidatkami prevladovale inženirke računalništva in informatike. Kar 11 jih je bilo. Sledilo je področje strojništva, elektrotehnike, kemije in smeri Naravoslovno tehniške fakultete,.« je strukturo kandidatk predstavila Metka Škofic, urednica projekta Inženirke in inženirji bomo!.

Znanih 10 nominirank za Inženirko leta 2023
Med nominiranke za Inženirko leta 2023 so uvrščene (podrobne predstavitve in fotografije nominirank so v priloženem dokumentu):

  • Anka Ilc, vodja laboratorija v podjetju Structum
  • Jelena Vasiljević, raziskovalno razvojna inženirka v podjetju Filc
  • Kristina Batistič, svetovalka za kibernetsko varnost v podjetju NIL
  • Leja Prezelj, strokovna sodelavka za varnost in kakovost živil v proizvodnji svežih izdelkov v podjetju Ljubljanske mlekarne
  • Ljupka Vrteva, razvojna inženirka za področje ogrevanja, prezračevanja in hlajenja stavb v družbi Petrol
  • Nina Krmac, vodja skupine za IT koordinacijo v družbi A1 Slovenija
  • Nina Seifert, samostojna razvojna inženirka za inovacije v družbi Iskraemeco
  • Petra Osojnik, vodja validacij v aseptični enoti v Lek farmacevtski družbi
  • Saša Stradovnik, inženirka za robotiko in avtomatizacijo v podjetju Proris ter asistentka in raziskovalka na FERI Univerze v Mariboru
  • Simona Kek, podatkovna znanstvenica v podjetju Outbrain

Inženirka leta 2023 bo znana 16. januarja 2024.

Katere so dosedanje inženirke leta?
Dosedanje nosilke naziva inženirka leta so: aktualna inženirka leta 2022 Rosana Kolar, letalska mehaničarka v podjetju Adria Tehnika, ki je naziv in priznanje prejela iz rok predhodnice Nataše Kovačević, vodje projektov na oddelku za raziskave v podjetju Kolektor Mobility. Pred njo so bile inženirke leta tudi Jasna Hengović, razvijalka programske opreme v podjetju Cosylab, Aida Kamišalić Latifić, državna sekretarka v Službi Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo in raziskovalka ter predavateljica na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru ter Dora Domajnko, razvojna inženirka v podjetju RLS merilna tehnika.

O izboru
Na odločitev, katera od nominirank predstavlja največji zgled in navdih mladim, s svojimi glasovi enakovredno vplivajo štiri skupine oz. déležniki izbora: nominiranke za priznanje Inženirka leta, predstavniki medijev, dijakinje in profesorji srednjih šol ter predstavniki organizatorja in partnerjev. Lani je med desetimi nominirankami inženirko leta izbiralo kar 119 članov in članic žirije.

Izbor, ki je nastal na pobudo Siemens Slovenija, je del iniciative Inženirke in inženirji bomo!. Poteka v soorganizaciji revije IRT3000 in družbe Mediade s sodelujočimi partnerji.

Foto: Andrej Križ, povezava do fotografij nominirank.