Women in STEM za krepitev sodelovanje med moškimi in ženskami

16 feb 2024

Generalna skupščina Združenih narodov (ZN) je 11. februar razglasila za mednarodni dan žensk in deklet v znanosti. Kot je zapisano na spletni strani organizacije, področja znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike (STEM) na splošno veljajo za ključna za nacionalna gospodarstva, vseeno pa večina držav, ne glede na stopnjo razvoja, doslej ni dosegla enakosti spolov na področju STEM.

Projekt Inženirka leta aktivno deluje na področju navduševanja in spodbujanja mladih za študij in kariero na področju STEM. Zavedamo se kako pomembno je inženirstvo, tehnika, naravoslovne znanosti, predvsem pa inovativnost za družbeno blaginjo. Kako pomembno je, da svet rešujemo vsi, tako moški kot ženske, skupaj. V sodelovanju je moč.

V sodobnem poslovnem svetu postaja sodelovanje med različnimi skupinami zaposlenih tudi ključna kompetenca prihodnosti, je zapisala Tajda Pirnat, nominiranka za Inženirko leta 2022 in vodja skupine Women in STEM v podjetju Danfoss Trata. Women in STEM Slovenija je skupina, v kateri se zavzemajo za opolnomočenje strokovnjakinj, odpravljanje ovir med spoloma in reševanje izzivov, s katerimi se soočajo ženske na področjih, kjer sicer prevladujejo moški. Poleg tega si prizadevajo tudi za vedno boljše sodelovanje z moškimi na delovnem mestu in si z njimi želijo zavezništva.

Srečanje z ekipo razvojnega laboratorija

Pred novoletnimi prazniki sta se Tajda Pirnat in Špela Sedej, članici skupine Women in STEM, sestali z ekipo Tratinega razvojnega laboratorija. Direktor laboratorija Egon Susič ju je povabil, da predstavita Women in STEM njegovi ekipi, ki jo zastopajo samo moški. Ključne točke njihovega srečanja so bile:

  • sodelovanje in vključevanje žensk v razvoj izdelkov;
  • kako lahko moški podpirajo vključevanje žensk v delovni proces;
  • upoštevanje in razumevanje različnih načinov komuniciranja med spoloma in s tem  izboljšanje delovne učinkovitosti.

Prisluhnili sta tudi njihovim idejam. Srečanje je bilo namenjeno medsebojni podpori in sodelovanju med moškimi in ženskami.

Okrepiti sodelovanje med moškimi in ženskami

Namen njihove EGR skupine (op. Employee Resource Group) Women in STEM Slovenija je okrepiti sodelovanje med moškimi in ženskami, spoznati različne komunikacijske sloge in potrebe ter tako poiskati načine – kako si lahko pomagajo in učinkoviteje delujejo na delovnem mestu.

Raznolike ekipe prinašajo številne prednosti, različne spretnosti in pristope, spodbujajo inovacije in napredek na področju raziskav in tehnologije. Razprava med Women in STEM in Tratinim razvojnim laboratorijem je odlična pobuda – kako izkoristiti najboljše iz obeh svetov in postati še učinkovitejši v današnjem dinamičnem poslovnem okolju.

Ekipa Inženirke in inženirji bomo v sodelovanju s Tajdo Pirnat