Data fair - spodbujanje ženskih glasov v podatkovnem inženirstvu

20 feb 2024

Konferenca Data Fair je bila usmerjena k poudarjanju prispevkov ženskih strokovnjakinj na področju podatkov ter ustvarjanje sproščenega okolja za izmenjavo znanj, mreženje in nadgradnjo veščin. Glavne teme so zajemale praktično uporabo tehnologij podatkovnega inženirstva, trenutne in prihajajoče trende na področju strojnega učenja in umetne inteligence ter etične vidike inženirstva podatkov. 

Na odru je spregovorilo 14 strokovnjakinj iz različnih tehnoloških podjetij, med njimi tudi dve nominiranki za inženirko leta 2022 in 2023 - Špela Poklukar iz Endave in Simona Kek iz podjetja Outbrain, ki delujeta na področju strojnega učenja in podatkovne znanosti.

Organizatorji konference so omogočili tudi varstvo predšolskih otrok, s čimer so podprli potrebe strokovnjakinj in strokovnjakov, ki usklajujejo poklicno in družinsko življenje, ter s tem dodatno spodbudili večjo vključenost žensk v STEM področja.

Brezplačen dogodek, ki se je odvijal skozi celoten dan, je ponudil raznolike in navdihujoče vsebine. Kljub temu da je bil dogodek osredotočen na dvigovanje ženskih glasov, se ga je lahko udeležil vsakdo ne glede na spol, identiteto ali tehnično ozadje.

Data Fair ni le konferenca; je priložnosti grajenja skupnosti in razširjanja zavesti o ženskih inženirkah na področju podatkovnega inženirstva.