Nato objavil izziv za ženske in dekleta v znanosti

25 mar 2024

Ob mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti, 11. februarja, je Natova organizacija za znanost in tehnologijo (STO) s objavila izziv za univerzitetne študentke in raziskovalke do 35. leta starosti.

Namen izziva Ženske in dekleta v znanosti 2024 je navdihniti mlade ženske, da se odločijo za kariero na področju znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike (STEM) in/ali jo nadaljujejo, poudariti Natovo podporo ženskam na področjih, povezanih s STEM, ter prispevati k raznolikosti in vključenosti žensk na tem področju.

WGS24 izziv

Na izziv se lahko prijavijo posamezne univerzitetne študentke (na dodiplomskem, magistrskem ali doktorskem študiju) in raziskovalke na začetku kariere, stare do 35 let, iz držav članic Nata.

Udeleženke morajo predložiti kratek raziskovalni predlog v obsegu do 1.300 besed, ki obravnava eno od naslednjih Natovih osrednjih področij znanosti in tehnologije (Z&T):

Raziskovalni predlog naj bi vodilo naslednje vprašanje: Katero raziskovalno zamisel bi želeli, da Nato uresniči v naslednjih petih letih?

Cilj predlogov mora biti rešitev obstoječega problema ali preprečitev nastanka novega problema za mednarodno varnost.

Razpis za zbiranje predlogov se je začel 8. februarja 2024, ob praznovanju mednarodnega dne žensk in deklet v znanosti, ki ga obeležujemo 11. februarja, zaključi pa se 21. aprila 2024 ob 23:59 po srednjeevropskem času. Izbrani udeleženci bodo svoja priporočila osebno predstavili na sedežu Nata v Bruslju 30. maja 2024.

Strokovnjaki Nata STO bodo izbrali do 12 prijav na podlagi meril, ki vključujejo novost, ustreznost, skladnost, izvedljivost in potencialni pozitivni vpliv na družbo. Finalistke bodo 30. maja 2024 povabljene na dogodek na sedežu Nata, kjer bodo imele na voljo 10 minut za predstavitev svoje zamisli občinstvu strokovnjakov STO in drugih uslužbencev Nata. Sledila bo petminutna Q/A diskusija. Strokovna komisija bo nato izbrala tri skupne zmagovalke.

Tri zmagovalke bodo poleti 2024 obiskale Natov laboratorij v Centru za pomorske raziskave in eksperimente (CMRE) v La Spezii v Italiji.

Kako se prijaviti: Če želite sodelovati v izzivu, izpolnite Googlov prijavni obrazec v angleščini. V prijavi je treba v največ 1.300 besedah pojasniti vizionarsko zamisel.

Morebitna vprašanja lahko naslovite na mbx.sto@HQ.NATO.INT.