Kam izginejo ženske iz STEM poklicev?

22 apr 2024

V torek, 16. aprila 2024, je v prostorih Mestne hiše v Ljubljani potekala okrogla miza z naslovom Kam izginejo ženske iz STEM poklicev? Dogodek, ki so ga organizirali Društvo VTIS, American Slovenian Education Foundation, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije in ONA VE,  je združil ugledne strokovnjakinje iz STEM področja, ki so razpravljale o izzivih, s katerimi se ženske soočajo v teh poklicih, ter iskale možne rešitve.

Udeleženke okrogle mize so predstavile tudi možne rešitve za obravnavane težave:

  • Podpora staršev igra ključno vlogo pri spodbujanju deklet k izbiri STEM karierne poti. Pomembno je, da starši ne omejujejo svojih hčerk z rigidnimi spolnimi vlogami ter spodbujajo njihovo raznolikost pri izbiri interesov in dejavnosti.
  • Šolski sistem mora zagotoviti dekletom aktivnosti, ki jim bodo spodbudile zanimanje za STEM področje brez predsodkov, da je to moško področje, ter zagotoviti, da se znanost razume kot področje brez spola.
  • Podporno okolje je pomembno z vidika, da se ženskam ne očita zaradi izbire materinstva in kariere, temveč ustvarja možnosti za oboje.
  • Podpora moških sodelavcev in predstavnikov igra ključno vlogo, saj s svojim ravnanjem lahko spodbujajo kulturo spoštovanja, enakopravnosti in sodelovanja, kar omogoča ženskam, da se počutijo dobrodošle in cenjene v svojem delovnem okolju.

Skladno s temi ugotovitvami je jasno, da je za spodbujanje enakosti spolov v STEM poklicih potrebno sodelovanje vseh ključnih deležnikov, od staršev in vzgojiteljev do delodajalcev in kolegov, ter ustvarjanje vključujočega okolja, ki omogoča ženskam, da razvijejo svoj polni potencial. Za konec je organizatorka dogodka Petra Jan dodala spodbudno misel Shirley Chisholm: »"If they don't give you a seat at the table, bring a folding chair."

Na okrogli mizi so sodelovale naslednje štiri navdihujoče strokovnjakinje:

  • prof. dr. Saša Novak, znanstvena svetnica na Odseku za nanostrukturne materiale na IJS, svetovalka za komuniciranje znanosti, redna profesorica na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana in članica ONA VE,
  • dr. Majda Pavlin, raziskovalka na ZAG in članica Komisije za enake možnosti na področju znanosti na Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije,
  • izr. prof. dr. Marina Klemenčič, analitska projektna vodja pri Novartisu, raziskovalka na področju biokemije na UL, mentorica pri ASEF ter aktivna članica VTIS z bogatimi mednarodnimi izkušnjami,
  • Simona Kek, podatkovna znanstvenica v podjetju Outbrain, nominiranka za Inženirko leta 2023 in soustanoviteljica kluba ADA za podporo ženska v STEM.