Inženirka leta Hrvaške 2024 je Lada Borovina Kovjanić iz podjetja mStart plus

17 maj 2024

Na svečani razglasitvi v Zagrebu, ki je potekala 8. maja, je naziv Inženirka leta Hrvaške 2024, prejela Lada Borovina Kovjanić, magistra inženirka informacijske tehnologije, ki deluje kot višja programska inženirka v podjetju mStart plus.

Na natečaj inženirka leta, ki poteka že drugo leto na Hrvaškem, je prispelo več kot 70 prijav iz vse Hrvaške. Finalistke so bile inženirke različnih panog (od elektrotehnike do gradbeništva, geologije ...), njihove karierne poti pa so zelo navdihujoče in raznolike.

Žirija je "predsednico razreda" med desetimi nominirankami letošnjega izbora prepoznala v Ladi Borovini Kovjanić. Njeno življenjsko zgodbo so ocenili kot najboljši zgled mladim, da se uprejo stereotipom, odkrijejo svoje talente in najdejo svojo pot.

»Zelo sem ponosna in počaščena. Za podporo se zahvaljujem družini in podjetju mStart plus. Na delovnem mestu me obravnavajo res kraljevsko, kot edino žensko v ekipi dvajsetih moških. V tem poslu je pomembno, da se vsak znajde zase. Mogoče so ženske malo bolj skromne in tega ne počnejo. Vseeno pa bi dekletom povedala, naj bodo samozavestne in se vedno borijo zase.« je povedala Borovina Kovjanić na podelitvi za Inženirko leta Hrvaške 2024.

Z izborom »Inženirka leta« želimo javnosti predstaviti inženirke, ki lahko s svojim zgledom, karierno potjo in osebnostjo navdušijo mlajše generacije deklet, da se odločijo za STEM študije in kariero v STEM.

Deset nominirank, ena "predsednica razreda", v središču izbora 'Inženirka leta' niso le karierni dosežki, temveč potencial nominirank, da bodo vzornice in navdih mladim dekletom. Glavni motiv izbora ni tekmovanje, temveč spodbuda mladim generacijam, da za svojo prihodnjo kariero izberejo inženirske poklice in tako prispevajo k razvoju družbe.

Letošnjo generacijo nominirank poleg Lade Borovine Kovjanić na Hrvaškem sestavljajo:

  • IVANA ABRAMOVIĆ, projektantka produktnega razvoja, Kraš d.d.
  • VLATKA JAJETIĆ, vodja Službe za obdelavo kibernetskih incidentov in upravljanje varnosti, CARNET
  • IVANA JAZBEC, vodja projekta, Intea d.d.
  • MARINA MEDIĆ, Projektant elektromotorjev in vodja investicijskih projektov, Končar d.d.
  • NIVES MUSTAPIĆ, vodja robotike, Codel d.o.o.
  • ANDREA PIRŠA ILIĆ, vodja Centra odličnosti za podatke in umetno inteligenco, A1 Hrvaška d.o.o.
  • MAJA TRSTENJAK, vodja Laboratorija za logistiko in višja asistentka na Katedri za industrijski inženiring Fakultete za strojništvo in ladjedelništvo
  • MARINA VANJEK, strokovnjakinja za geološki razvoj nahajališč, INA d.d.
  • ŽELJKA VARJAČIĆ, vodja gradbenih projektov, Spar Hrvaška d.o.o.


Medeja Lončar, direktorica Siemens Hrvaška in pobudnica izbora v Sloveniji in na Hrvaškem je ob razglasitvi dejala: »Inženiring je ključen za razvoj človeštva in to bi moral biti najpomembnejši motiv za prihodnje generacije, ko se odločajo za ta poklic. Zakaj bi svoje talente omejili le na polovico prebivalstva? Dijakinje tekmujejo v fiziki, matematiki, kemiji in drugih predmetih STEM z enakim uspehom, kot njihovi kolegi. Z našo podporo in vzorniki, kot so nominiranke za Inženirko leta, jih lahko še več stopi na pot prihodnjega razvoja tehnologije in v dobro človeštva. Tukaj smo, da jim zagotovimo mentorstvo, izobraževanje in priložnosti za rast. Izjemno smo ponosni, da imamo v izboru toliko nadarjenih, navdihujočih žensk

Letošnji izbor je potekal v Zagrebu v okviru Nemško-hrvaškega gospodarskega foruma. Organizatorja izbora sta Nemško-hrvaška industrijska in gospodarska zbornica (AHK Kroatien) in partner Mediade, pobudnik pa Siemens Hrvaška.