Lidija Tomić je bila razglašena za Inženirko leta 2024 v Srbiji

10 jun 2024

V okviru pobude Gospodarske zbornice Srbije, Siemensa Srbija in združenja Inženirka leta, ki želi mlade ženske in dekleta navdušiti za študij in kariero v STEM poklicih, je za Inženirko leta 2024 v Srbiji razglasila dr. Lidijo Tomić, inženirko zračnega prometa in asistentko na Visoki šoli strokovnih študij Letalske akademije.

Lidijino življenje je že od najstniških let predano letalstvu. V začetku letošnjega leta je kot najmlajša doktorska študentka na Katedri za letalski promet doktorirala na Prometni fakulteti v Beogradu s povprečno oceno 10. Zagovarjala je prvi doktorat v srbski letalski industriji na temo dronov kot grožnje varnemu izvajanju civilnega zračnega prometa. Na slovesnosti v Gospodarski zbornici Srbije je Lidija Tomić izjavila, da so vse finalistke zmagovalke tega izbora.

Ob tej priložnosti je goste nagovoril Mihailo Vesović, direktor Sektorja za strateške analize, storitve in internacionalizacijo pri Gospodarski zbornici Srbije: »Živimo v dobi znanosti, tehnologije in inženirstva. Svet se v smislu tehnologije spreminja z neverjetno hitrostjo. Pomembno je biti v ritmu globalnih dogodkov, to pa lahko storimo le, če imamo svoje inženirje, ki lahko sledijo procesu.«

»V Sloveniji smo doslej imeli šest izborov za Inženirko leta, v Srbiji in na Hrvaškem pa po dva. To pomeni, da smo ustvarili skupnost 100 inženirskih talentov, za katere ni meja. Predstavljajte si, kakšno moč ima ta ekipa 100 odličnih inženirk in kaj bi lahko naredile skupaj,« je povedala Medeja Lončar, generalna direktorica družbe Siemens za Srbijo, Slovenijo in Hrvaško. Poudarila je, da je potrebno zmanjšati »dream gap« – razliko med sanjami deklet in njihovo uresničitvijo zaradi pomanjkanja podpore, ne pa njihove sposobnosti. Kot pravi, so stereotipi in pomanjkanje vzornikov še vedno največji izziv, s katerim se soočajo.

»Inženirstvo ni le gradnja mostov ali programiranje programske opreme, temveč gradnja prihodnosti. Kot inženirke imamo moč pretvoriti ideje v resničnost, ustvariti rešitve, ki izboljšujejo življenja, in poganjati tehnološki napredek, ki oblikuje naš svet. Inženirstvo potrebuje žensko perspektivo, njihovo kreativnost in pogled na probleme,« je mladim povedala Ana Petrović, generalna direktorica podjetja Global Substation Solutions, ki je bila razglašena za Inženirko leta 2023.

Pobudo za izbor Inženirka leta so podali Gospodarska zbornica Srbije, Siemens Srbija in združenje Inženirka leta..

To je drugi izbor zapored v Srbiji, da se javnosti predstavijo inženirke iz različnih podjetij in organizacij, ki bi s svojo osebnostjo, zgodbo in delom lahko bile zgled in navdih mladim dekletom. Po javnem natečaju in izboru 10 finalistk so štiri žirije odločale o letošnjem nazivu Inženirka leta: nominiranke, predstavniki medijev, dijaki in dijakinje, profesorji ter predstavniki organizatorjev in partnerji.

Letošnjo generacijo nominirank poleg Lidije Tomić v Srbiji sestavljajo:

Dragana Bajović, Fakulteta za tehnične vede, Univerza v Novem Sadu,

Katarina Boberić, Continental Automotive Serbia, vodilna inženirka

Zorana Vukičević, Vega IT, programska inženirka

dr. Tijana Geroski, Fakulteta za inženirske vede, Univerza v Kragujevcu, doc.

Željana Grbović, Zavod BioSens, raziskovalka

Dr. Milana Guteša Božo, Termoinžinjering Zrenjanin, direktorica sektorja za raziskave in razvoj

Milena Nedeljković, Teva Pharmaceuticals, višja inženirka embalaže

Aleksandra Petrović, Elektroprivreda Srbije (Hidroelektrarna Zvornik), vodilna strojna inženirka

Jovana Stanojević, Johnson Electric Niš, višja procesna inženirka

Več informacij o pobudi je na voljo tukaj.