Jerneja Sedlar o Vodikovi dolini severnega Jadrana (NAHV)

19 sep 2024

Na Borzenovi konferenci Trajnostna energija lokalno 024, ki je bila 19. septembra v Ljubljani, je sodelovala tudi nominiranka za Inženirko leta 2022, dr. Jerneja Sedlar, vodja službe za razvoj v HSE.

Sedlar je predstavila projekt Vodikova dolina severnega Jadrana (NAHV), ki pod vodstvom HSE združuje 37 partnerskih organizacij iz treh držav, Slovenije, Hrvaške in Italije. Vodik je ena od možnosti, ki vodi v zeleno prihodnost pretvarjanja in shranjevanja energije.

»V HSE smo ponosni, da smo nosilec prehoda v vodikovo tehnologijo v Sloveniji,« je uvodoma dejala Sedlar. »Obnovljivi vodik velja za pomemben energetski vektor v boju proti podnebnim spremembam. Omogoča razogljičenje sektorjev, ki jih je težko odpraviti, in deluje kot gorivo brez emisij z velikim potencialom za industrijski razvoj i ustvarjanje delovnih mest,« pravi Sedlar.

NAHV je ena najbolj spodbudnih dolin v Evropi in hkrati prva transnacionalna dolina vodika v EU. Ključni cilj pobude pa je vzpostaviti čezmejni trg za obnovljivi vodik. Pričakuje se, da se bo med sodelujočimi državami izmenjalo približno 20 % proizvedenega obnovljivega vodika.