Inženirke na GETM4: Moč podpore in mentorstva

20 sep 2024

V torek, 17. septembra, je na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani potekal dogodek GETM4 (Global Entrepreneurial Talent Management). Na dogodku je bil predstavljen projekt Inženirka leta, v pogovoru o delu z mladimi pa so sodelovale tudi nominiranke iniciative. Izpostavili smo pomen talentov in mentorstva, zlasti v svetu STEMa, kjer je vloga žensk pogosto premalo prepoznana.

Metka Škofic, urednica projekta Inženirke in inženirji bomo!, je zbranim udeležencem predstavila poslanstvo in cilje projekta Inženirka leta ter širitev v sosednje države. V pogovoru z inženirkami, ki je sledil, pa je izpostavila izzive, s katerimi se inženirke srečujejo v svojih delovnih okoljih. Nominiranke Marjana Krajnc, dr. Jelena Vasiljević in Nina Krmac, so skozi osebne izkušnje predstavile, kako ključno je mentorstvo za vključevanje in podporo žensk v tehničnih poklicih – bodisi v poslovnem, raziskovalnem ali akademskem svetu. Razprava je razkrila tako razlike kot podobnosti izzivov v teh okoljih in poudarila potrebo po večji podpori ženskam na STEM področjih.

Projekt Inženirka leta že presega meje Slovenije in izpostavlja potrebo po večji vidnosti inženirk v sodobni družbi, ki se še vedno sooča s številnimi izzivi glede enakopravnosti spolov v tehničnih poklicih.

Evropski projekt GETM4 je s svojim enotedenskim raziskovalnim programom pritegnil 40 tujih raziskovalcev, ki so v Ljubljani sodelovali z več kot 30 kolegi z različnih fakultet Univerze v Ljubljani. Projekt, ki zagovarja načelo "respectful innovation", se osredotoča na vpliv digitalizacije na družbo ter spodbuja trajnostni razvoj, dobro počutje in inovacije, skladne s cilji digitalizacije EU. Namen je izboljšati upravljanje talentov in uveljavljati odgovorne digitalne inovacije, ki bodo oblikovale prihodnost evropske družbe.