Ne zaupajte vsemu, kar slišite ali vidite

02 okt 2024

V torek, 24. septembra, smo obiskali NT konferenco, na kateri sta se na temo: Glasovi prihodnosti, z Anžetom Tomičem, pogovarjali Kristina Batistič, svetovalka za kibernetsko varnost v podjetju NIL in nominiranka za Inženirko leta 2023, ter dr. Maša Jazbec, umetnica in raziskovalka na področju robotike. Obe sta spregovorili o izzivih in priložnostih, ki jih prinašajo tehnologije.

Kristina Batistič, strokovnjakinja za kibernetsko varnost, je izpostavila, kako pomembno je kritično razmišljanje v današnjem digitalnem okolju. Njena glavna opozorila so bila povezana z digitalnimi prevarami in lažnimi informacijami, ki jih pogosto srečujemo: »Ne zaupajte ničemur, kar preberete, vidite ali vam povedo po telefonskem klicu,« je dejala. Digitalna varnost postaja vse bolj pomembna, saj se napadi na naše podatke in zasebnost dogajajo na vsakem koraku.

Batistič je izpostavila tudi pomen vzornic. Navdihnila jo je Giorga Weidman, ki je že zelo zgodaj ustanovila dve podjetji na področju kibernetske varnosti. V svoji karieri je srečala tudi številne druge ženske, ki so ji bile zgled, da lahko tudi ona uspe na tem področju.

NT konferenca je tudi letos navdušila s tehničnimi novostmi in poudarkom na družbeni odgovornosti. Poleg predstavitev novih tehnologij, so organizatorji v sodelovanju s programskim odborom konference mladim podelili 50 štipendij za dostop do učnega orodja Astra AI.

Sporočilo konference je bilo jasno: na razvoj tehnologij vplivamo vsi. Pomembno je razmišljati širše, biti pogumni in se učiti skozi izkušnje.