Sprogramirala bom prihodnost

17 okt 2024

V sredo, 18. septembra 2024, je na Fakulteti za računalništvo in informatiko potekal dogodek z naslovom 'Sprogramirala bom prihodnost: Kariere žensk v računalništvu'. Dogodek je povezal strokovnjakinje s področja računalništva in informatike, med njimi tudi Nino Krmac in Simono Kek, nominiranki za Inženirko leta 2023, ki so z udeleženkami delile svoje osebne zgodbe, izkušnje ter izzive, s katerimi so se srečevale na svojih kariernih poteh.

Na okrogli mizi so sodelovale Simona Kek, razvijalka v podjetju PredictLeads, Hajdi Kosednar, predstojnica Centra za informatiko v zdravstvu na NIJZ, Mojca Ciglarič, dekanja in predavateljica na Fakulteti za računalništvo in informatiko, ter Nina Krmac iz podjetja Lek. Spregovorile so o različnih vidikih ženskih karier v IT-ju in se dotaknile ovir, kot tudi priložnosti, ki jih to področje ponuja.

Važno je, da vztrajaš

Nina Krmac je spregovorila o izzivih, s katerimi se ženske soočajo ob vstopu v nova delovna okolja, pri čemer je izpostavila pomen vztrajnosti. »Ko si del novega projekta, se lahko zgodi, da si edina ženska v sobi. Takrat je najboljše, da prebiješ led in pokažeš svoje znanje.« Prav tako je poudarila, da čeprav diploma morda ni ključna za uspeh, je za delodajalce pogosto pomemben pokazatelj predanosti in sposobnosti, da dokončaš začeto.

Mojca Ciglarič je poudarila vse večji vpis deklet na študij računalništva in razbijanje stereotipov: »Računalništvo je enako za punce, kot za fante. Naj vas ne bo sram.« Dodala je, da gre dekletom na fakulteti zelo dobro, prav tako pa se je vpis deklet zadnjih 5-6 let povečal iz 5-7% na 22-27%.  

Pomembne so tudi druge veščine

Simona Kek je poleg znanja izpostavila tudi pomen drugih veščin, ki se jih v šoli težje naučiš oziroma se z njimi ne srečaš. V Klubu Ada, ki ga vodi s prijateljico že dve leti, združuje in podpira študentke računalništva in informatike ter jim nudi prostor za izmenjavo izkušenj in nasvetov, tako med študijem kot po njem: »V Klubu Ada se pogovarjamo o tem, kako pristopiti k službenim intervjujem, kako se spopadati z neprijetnimi situacijami ter kako se uspešno pogajati. Povezujemo se in se podpiramo.«

Dogodek je bil namenjen predvsem študentkam in dijakinjam, ki jih zanima računalništvo, z namenom, da se jim predstavi številne priložnosti ter jih navdihne z osebnimi zgodbami. Organizirala ga je Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Dogodek je povezoval igralec in televizijski voditelj Nik Škrlec.