Ljupka Vrteva

Vsaka ima krila, samo poleteti mora

Ljupka Vrteva je razvojna inženirka za področje ogrevanja, prezračevanja in hlajenja stavb ter vodja projekta sončne elektrarne v družbi Petrol. Študij je zaključila na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani. Razvila je edinstveni računalniški program mehanskega prezračevanja stavb, sedaj pa se ukvarja s projektiranjem novih, bolj učinkovitih sistemov.

Njena želja po inženirskem poklicu se je začela že v otroštvu: »Kot otrok sem želela svojo domišljijo pretvoriti v nekaj, česar se lahko dotaknem oz. vidim z očmi, kar me je tudi pripeljalo do inženirske poti.« Tako se je po zaključku srednje šole v Makedoniji odločila, da bo sledila svojim sanjam in se pri 18 letih odpravila na študij strojništva na Univerzo v Ljubljani.

Ponosna je na svoj uspeh in pogum, da je postala inženirka. »Imam priložnost, da svojo zgodbo prenesem mladim dekletom. Da je vsaka sposobna slediti svojim željam in bo prišel trenutek v življenju, ko bo hvaležna in ponosna nase, da se je opogumila in odločila za inženirski poklic.« Pravi, da je znanje najmočnejše orodje in svetuje dekletom: »Vsaka zmore vse in vsaka ima krila, samo poleteti mora

Ljupka_Vrteva_2.jpg